Kuchnia

Cooking

*** SERNIK SZARLOTKOWY ***

Biszkopt:

* 3 jajka
* 2/3 szklanki mąki
* 2/3 szklanki cukru pudru
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki oleju
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:

* 650 g sera twarogowego na serniki (z wiaderka)
* 3/4 szklanki cukru
* 1 budyń waniliowy
* 3 jajka
* 2 kopiate łyżki gęstej śmietany 18%


Masa jabłkowa

* 1,5 kg słodkich jabłek
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 galaretka brzoskwiniowa
* cukier do smaku


Dodatkowo:

* 400 ml kremówki (36%)
* 1 łyżka cukru pudru



Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę (około 5 minut) a następnie dodajemy mąkę i olej. Miksujemy do chwili połączenia się składników.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 15 minut (do suchego patyczka).

W czasie kiedy piecze się biszkopt przygotowujemy masę serową. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (kilkanaście sekund). Masę serową wylewamy na upieczony biszkopt i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy około 35-40 minut (z czego po 20 minutach tortownicę przykrywamy folią aluminiową i włączamy opcję tylko grzałki górnej. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do przestygnięcia.

Kiedy ciasto stygnie, przygotowujemy warstę jabłkową. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach tarki i mocno wyciskamy z soku. Prażymy je w garnku z grubym dnem do czasu aż zgęstnieją. Pod koniec dodajemy cynamon i odrobinę cukru do smaku. Jabłka doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Natychmiast dodajemy galaretkę i intensywnie mieszamy do chwili, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestygnięcia.

Przestudzone jabłka przekładamy na warstwę serową i wstawiamy do lodówki na całą noc (ok. 10 godzin). Ciasto podajemy z bitą śmietaną. Możecie też przygotować do niego sos karmelowy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation