Kuchnia

kuchnia

Popapraniec - przepisy.net

Składniki na ciasto:
5 jaj
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1/4 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki maku (suchy)
1 łyżka kakao
Masa:
1/2 litra mleka
2 paczki budyniu śmietankowego bez cukru
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
Polewa czekoladowa:
pół tabliczki czekolady, najlepiej gorzkiej
łyżka masła
3-4 łyżki wody
Ponadto:
1/2 szklanki wódki
dżem z jabłek lub czarnej porzeczki
rodzynki
wiórki kokosowe
migdały lub orzechy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, wymieszać delikatnie łyżką. Dodać przesianą mąkę
z proszkiem do pieczenia. Na końcu powoli mieszając dodać olej. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a d trzeciej mak. Ciasto wylać na przemian na blachę.
Piec jak biszkopt 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C.
Przygotować masę budyniową. Na mleku ugotować budyń. Ostudzony budyń utrzeć z masłem i cukrem pudrem.
Polewa czekoladowa: Rozpuścić w garnku masło, dodać wodę. Wrzucić czekoladę, rozpuścić. Gdyby masła była za gęsta, dodać więcej wody.
Ostudzone ciasto podzielić na pół i skropić alkoholem. Do środka dodać 3/4 masy budyniowej. Resztę masy rozsmarować na wierzchu. Na masę wyłożyć dżem, posiekane migdały lub orzechy oraz wcześniej namoczone w alkoholu rodzynki. Polać nierównomiernie polewą czekoladową (zrobić zygzaki) i posypać wiórkami kokosowymi. Odczekać, aż trochę zmięknie. Ciasto jest pyszne, polecam!
Smacznego:-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation