Kuchnia

przepisy

tiramisu owocowe
składniki na około 8 porcji:
2 opakowania mrożonych owoców, każde opakowanie po 450g (użyłam truskawek i wiśni)
500g serka mascarpone
3 jajka, osobno żółtka i białka
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g biszkoptów (czyli jedno opakowanie)

1. owoce przełożyć do rondelka i podgrzewać chwilę, aż puszczą wodę i się rozmrożą. następnie owoce odcedzić, ale zachować sok.

2. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białawą masę.

3. białko ubić na sztywną pianę.

4. serek mascarpone przełożyć do miski i rozmieszać go krótko łyżką. dodać do niego utarte żółtka i wymieszać łyżką. dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.

5. owoce zmiksować w blenderze na jednolitą masę.

deser:
6. parę biszkoptów zamoczyć w soku owocowym i ułożyć je na dnie miseczek lub szklaneczek. następnie przykryć je warstwą musu owocowego i masą serową (można również najpierw na biszkopty dać masę serową, a później mus owocowy). na to znów biszkopty maczane w soku, mus owocowy i masa serowa. układać tak składniki na zmianę do wyczerpania. przed podaniem schłodzić w lodówce. wierzch można posypać płatkami migdałowymi. Świetnie smakuje na drugi dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation