Kuchnia

przepisy

ciasto cytrynowe
4/5 puszki mleka zagęszczonego, słodzonego
½ szklanki soku z cytryny (do masy)
1 łyżeczka tartej skórki z cytryny
2 jajka, osobno białka i żółtka
herbatniki, najlepiej pełnoziarniste, na wyłożenie dna tortownicy (około 250g)
160g masła (na spód herbatnikowy)
¾ łyżeczki soku z cytryny (do białek)
4 łyżki cukru

rozgrzej piekarnik do 165°c.
herbatniki pokrusz. roztop masło na patelni i wymieszaj z herbatnikami. gotową masą wyłóż dno tortownicy. dokładnie dociśnij herbatniki do dna. całość wstaw na kilka minut do lodówki.
w średniej wielkości misce zmieszaj słodzone mleko zagęszczone, sok z cytryny, skórkę z cytryny i żółtka jaj. mieszaj całość do czasu, aż mikstura zgęstnieje. wlej ją na wierzch schłodzonego herbatnikowego spodu.
w drugiej średniej wielkości misce ubij białko jaj i ¾ łyżeczki soku z cytryny. zrób to mikserem ustawionym na duże obroty. ubijaj białko do momentu uzyskania puszystej masy. wówczas zacznij dodawać cukier (po 1 łyżce na raz), zmniejszając obroty miksera na średnie. ubijaj białko jeszcze 4 minuty lub do czasu, aż cukier rozpuści się, a ty uzyskasz błyszczącą, sztywną masę.
ubite białko rozprowadź na wierzchu ciasta. dokładnie pokryj nim brzegi ciasta, żeby podczas pieczenia nie skurczyło się.
piecz ciasto przez 12-15 minut lub do czasu, gdy beza na wierzchu ciasta stanie się lekko brązowa. przed podaniem ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation