Kuchnia

DESERY w PUCHARKACH

składniki na piankę malinową:

1 opakowanie bitej śmietany w proszku + 200 ml. zimnego mleka
1,5 szkl. świeżych malin+ maliny do dekoracji- ok. 1 szkl.
słodzik lub cukier (wedle uznania)
1,5 łyżki żelatyny
2 łyżki wrzątku
składniki na ciasto:

½ szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
¼ szkl. mąki tortowej
¼ szkl. płatków owsianych drobnych lub delikatnie zmielonych
¼ szkl. cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
30 g. margaryny/masła
2 łyżki mleka
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto i rozwałkowujemy je na cienki placek.

Pieczemy na papierze do pieczenia ok. 15 min., aż się zarumieni.

Placek studzimy i kruszymy na drobne kawałki.
Przygotowanie pianki malinowej:

Maliny miksujemy blenderem na gładką masę.

Przecieramy przez gęste sito aby usunąć pestki!

Śmietanę ubijamy z mlekiem na sztywną pianę.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.

Do malin dodajemy cukier/ słodzik i dokładnie mieszamy mikserem razem z bitą śmietaną.

Na dno każdej ze szklanek wsypujemy małą garść pokruszonego ciasta.

Na to wlewamy warstwę pianki malinowej.

Czekamy chwilkę, aż stężeje i kolejny raz posypujemy kruszonym ciastem.

Wierzch dekorujemy obficie malinami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation