Kuchnia

kuchnia

Kostka Królowej
Składniki:

duże opakowanie herbatników
250g serka mascarpone
2-3 łyżki nutelli
6 żółtek (białka można zamrozić i wykorzystać kiedy indziej np. do bezy)
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany kremówki
150g cukru
cukier waniliowy
1 pełna łyżka mąki pszennej
3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
200g masła w temp. pokojowej




Wykonanie:

Żółtka, obie mąki i pól szklanki mleka dobrze wymieszać, by nie powstały grudki. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać śmietanę, wymieszać i zagotować. Teraz dodać wcześniej przygotowane żółtka z mąkami. Wszystko energicznie mieszać i zagotować. Ma powstać aksamitny budyń.

Masło miksujemy do białości i stopniowo dodajemy wystudzony już budyń.

Blaszkę wykładamy folią aluminiową bądź papierem do pieczenia. Na dnie układamy ściśle herbatniki. Wykładamy połowę kremu. Teraz układamy kolejną warstwę ciastek , a na nie resztę masy. Znów układamy warstwę herbatnikową. Na koniec smarujemy masą nutellową, która powstaje z wymieszania mascarpone z nutellą.

Całość posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki, najlepiej na cały dzień.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation