Kuchnia

Musy

krem cappuccino

składniki na 4-6 porcji:
4 łyżeczki żelatyny
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub waniliowego
250ml mocnej kawy
3 żółtka
80g cukru (użyłam jasnego brązowego)
250g śmietanki kremówki 30%
do ozdoby:
200g schłodzonej śmietanki kremówki 30%
kakao lub kawa rozpuszczalna do posypania
ziarenka kawy w czekoladzie

1. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki wody (odstawić na około 10 minut).

2. do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i dodać 6 łyżek kawy z 250ml. następnie ubić mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

3. pozostałą kawę przelać do rondelka, dodać cukier waniliowy i zagotować.

4. do puszystej masy, ciągle ubijając mikserem, powoli wlewać gorącą kawę. cały czas ubijać, aż masa będzie gęsta i ciągle puszysta. dodać namoczoną żelatynę i mieszać, aż się rozpuści. masę odstawić do przestygnięcia i na chwilę wstawić do lodówki, od czasu do czasu zamieszać.

5. schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z tężejącym kremem. przełożyć do szklaneczek i wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

6. przed podaniem ubić śmietankę kremówkę i ozdobić nią wierzch deseru, posypać kawą lub kakao, poukładać czekoladowe ziarenka kawy.
deser przechowywać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation