Kuchnia

Musy

mus czekoladowy

2 tabliczki pokruszonej czekolady gorzkiej lindt excellence 70% cacao
1 tabliczka pokruszonej czekolady mlecznej lindt excellence extra creamy
3 jajka
1 i 1/4 szkl. (300 ml) tłustej śmietany
1/2 szkl. (100 ml) mleka
1 łyżeczka cukru

pokruszyć czekoladę, włożyć ją do miski i dodać mleka. rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej (masa nie może się zagotować). ubić żółtka na puch, wyjąć miskę z gorącej kąpieli wodnej i zmieszać z ubitymi żółtkami.
ubić białka z cukrem na sztywno, do kremowej konsystencji; pianę wlać do mieszanki czekoladowej i dobrze wymieszać. ubijać śmietankę do gęstej, kremowej konsystencji; połączyć z mieszanką czekoladową (zostawić nieco do przybrania).
wlać mus do miseczki i przykryć folią przezroczystą. przetrzymać przez noc w temperaturze 1-5°c.

przy pomocy dwóch łyżeczek do herbaty uformować kulki z musu czekoladowego (można użyć łyżki do lodów). ułożyć na talerzykach deserowych. przybrać bitą śmietaną i owocami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation