Kuchnia

żarełko

Biała kiełbasa w piwie

Składniki:

5 kawałków białej kiełbasy
2 duże cebule
3 łyżki oleju do smażenia
1 szklanka jasnego piwa
5 łyżeczek musztardy (u mnie z wędzoną papryką)
3 łyżeczki miodu
szczypta ognistej mieszanki przypraw



Każdy kawałek kiełbasy nakłuwam wykałaczką, dzięki temu nie popęka w czasie pieczenia. Cebule obieram, kroję w cienkie półplasterki i podsmażam na rozgrzanym oleju na patelni, aż cebula się zeszkli.
W małej miseczce mieszam razem musztardę z miodem. Do naczynia żaroodpornego wykładam podsmażoną cebulę, na którą kładę pętka kiełbasy. Wlewam szklankę piwa do naczynia, a kiełbasę smaruję sosem musztardowo-miodowym. Oprószam całość ognistą mieszanką przypraw.
Naczynie wkładam do nagrzanego do 180*C piekarnika na ok. 45 minut. Potrawę podaję na gorąco z kromką świeżego chleba.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation