Kuchnia

kulinaria

Przekładane - Moje pyszności

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

7 jajek
8 łyżek (135g) cukru
3 łyżki mąki pszennej – tortowej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:

6 białek
300 g orzechów włoskich startych (tarce o grubszych oczkach)
1 niepełna szklanka (180g) cukru
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

6 żółtek
1/2 szklanka (100g) cukru
1 (16g) cukier waniliowy
1 płaska łyżka (10g) mąki pszennej
2 kopiaste łyżki (55g) mąki ziemniaczanej
1/2 l mleka
4 łyżki spirytusu
250g masła lub 125g masła + 125g margaryny

Polewa:

gotowa masa krówkowa (lub puszka skondensowanego mleka słodzonego - wówczas gotować go 3 godziny w garnku z wodą, aby powstał karmel)

Poza tym:

do posypania: około 100g włoskich lub orzechów laskowych (najlepiej obrane ze skórki) uprażone, na suchej teflonowej patelni, z 1 łyżką cukru. Zamiast orzechów, ciasto można posypać płatkami migdałowymi.

WYKONANIE:

Biszkopt:

Białka ubić z cukrem na bardzo sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać przesiane przez sitko: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao, proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do formy (wyłożonej papierem do pieczenia) o 23 x 38 cm. Włożyć do lekko nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 175 °C. do tzw. suchego patyczka.

Ciasto orzechowe:

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z mąką i miodem, na końcu wsypać starte lub drobno pokrojone orzechy. Piec do zrumienienia ok. 30-40 minut w temp. 180 stopni C.

Krem:

Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na gładką masę. Następnie, nie przerywając ucierania stopniowo dodać mąkę i trochę mleka.

Pozostałe mleko zagotować, dodać przygotowany roztwór i mieszając, ugotować budyń. Wystudzić.

Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu.

PRZEŁOŻENIE CIASTA:

Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Biszkopt można nasączyć lekko alkoholem lub herbatą. Jeden płat ciasta posmarować połową kremu, a na krem ciasto orzechowe. Następnie rozsmarować drugą połowę kremu i przykryć drugim płatem ciasta. Wierzch posmarować karmelem i posypać prażonymi orzechami.

Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation