Kuchnia

zupy

zupa cebulowa - przepis

składniki:

3 łyżki masła
3 łyżki oliwy
6 dużych cebul
sól
szklanka wytrawnego białego wina
6 szklanek bulionu drobiowego
3 gałazki świeżego tymianku
pieprz
6 kromek chleba tostowego
2 szklanki startego żółtego sera

w dużym garnku rozgrzać masło z oliwą, dodać obraną i pokrojoną w cienkie plasterki cebulę i kilka szczypt soli. wymieszać i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula będzie miękka. jeśli trzeba, dolać odrobinę wody, żeby cebula się nie przypaliła. kiedy płyn odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć cebulę na średnim ogniu często mieszając, aż się zezłoci. dolać wino i bulion, dodać tymianek, przyprawić solą i pieprzem do smaku.gotować na niewielkim ogniu jeszcze ok. 15 minut. mocno rozgrzać górną grzałkę piekarnika. na wierzch ułożyć tosty ( w razie potrzeby przyciąć) i posypać obficie tartym serem. ustawić miski na blasze do pieczenia, wstawić pod rozgrzaną grzałkę i zapiekać, aż ser się rozpuści.

smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation