Kuchnia

PRZEPISY - SŁODYCZE RÓŻNE

omlety biszkoptowe z owocami utęsknionego lata :) z frużeliną truskawkową :)

Składniki na omlety (3 duże lub 6 mniejszych):

3 duże jajka
50 g drobnego cukru
40 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać . Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając.

Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać, by piana nie osiadła.

Dużą blachę (najlepiej tą z pieca)wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze robimy duże placki w kształcie koła( możemy to zrobic rękawem cukierniczym) o średnicy 20 cm (wtedy będą 3) lub 10 cm ( i wtedy będzie 6-)wyrównać. Powinny mieć ok 1 cm wysokości.

Piec w temperaturze 160 st. C przez 10 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier do pieczenia, położyć na ręcznik kuchenny i zawinąć najlepiej na rolkę z folii aluminiowej - odstawić do wystudzenia :)

FRUŻELINA:

500 g truskawek
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach zimnej wody
Truskawki wymieszać z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, ale nie doprowadzić do wrzenia. Owoce puszczą dużo soku. Dodać wodę z mąką- wymieszać. Żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw rozmieszać żelatynę z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy kisielem a galaretką), nie być gęsta jak galaretka, ale lejąca.

Masa śmietankowa:

250 ml śmietany kremówki (30%)
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
100 g truskawek, garść borówek :)
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywną masę. Serek mascarpone zmiksować z cukrem, następnie powoli przekładamy ubitą śmietanę- mieszamy, by nie było grudek. Ja robię to 5 sek. mikserem na najmniejszych obrotach :)

Wykonanie:

Na omlety(do środka) wkładamy masę śmietankową (może być rękawem ale niekoniecznie) , następnie polewamy frużeliną ( według uznania:) ). Krem i frużelina powinny wypełnić całą "lukę" .

Dekorujemy cukrem pudrem, owocami ......albo czym tylko chcemy

Przepisy po lekkim "przystosowaniu" pod moje potrzeby :) pochodzą z MW :)

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation