Kuchnia

przepis na obiad

Naleśniki ze szparagami zapiekane z serem
NA CIASTO:
100 g mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
sól do smaku
olej do natłuszczania patelni
RESZTA SKŁADNIKÓW:

1 duży pęczek (12 – 15 szparagów)
15 dag sera mimolette lub cheddar
1 kubeczek kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka masła
sól i pieprz


Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki.
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajka i wlewamy trochę mleka. Mieszamy ciasto, aż będzie jednolite i bez grudek. Wtedy mieszamy dalej dolewając stopniowo resztę mleka i ostudzone masło. Ciasto odstawiamy do lodówki na pół godziny.
W tym czasie zagotowujemy duży gar osolonej wody.
Szparagi myjemy i odłamujemy twarde końce. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy 10-15 minut, aż będą al dente, czyli trochę jeszcze twarde.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Patelnię do smażenia naleśników (używam teflonowej) natłuszczamy ręcznikiem kuchennym maczanym w oleju.
Ciasto ponownie mieszamy i smażymy niezbyt grube naleśniki (mi z podanych proporcji wyszło 6 naleśników).
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem.
Naleśnik smarujemy łyżką śmietany, posypujemy serem i układamy na nim 4 – 6 szparagów, tak aby ich główki wystawały z obu końców, zawijamy i układamy w naczyniu. Postępujemy tak z każdym naleśnikiem.
Wierzch zwiniętych naleśników smarujemy pozostałą śmietaną, posypujemy pozostałym serem i zmielonym pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na około 20 min., aby śmietana zaczęła bulgotać, a ser się roztopił.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation