Kuchnia

desery

Miniszklaneczki z musem czekoladowym oraz musem owocowym z wiśnią i żurawiną
Składniki

Mus czekoladowy:
200 g gorzkiej czekolady min. 60 % kakao
6 jajek
60 g cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
Mus wiśniowy:
1 serek owocowy z wiśnią i żurawiną
1/2 jogurtu
Etapy przygotowania

1
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj skórkę otartą z pomarańczy, wymieszaj. Żółtka oddziel od białek. Żółtka utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Białka ubij na sztywno. Połącz masę czekoladową z żółtkami i stopniowo dodawaj pianę z białek. Całość delikatnie zamieszaj. Serek owocowy z wiśnią i żurawiną połącz z jogurtem.
2
Przygotuj kieliszek do wódki 60 ml lub 100 ml albo szklankę do whisky. W przygotowanym kieliszku/szklance ułóż najpierw warstwę musu czekoladowego, następnie warstwę serka oraz ponownie warstwę musu czekoladowego i na koniec warstwę serka. Na samym końcu dodaj wisienkę.
3
Deser schładzaj w lodówce przez ok. 1 godzinę.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation