Kuchnia

kuchnia

energetyczne batoniki granola
składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka orzechów włoskich
3/4 szklanki słonecznika
1/4 szklanki zarodków pszennych
1/4 szklanki siemienia lnianego
2/3 szklanki brązowego cukru
1/2 szklanki miodu
4 łyżki masła
ziarenka z jednej laski wanilii
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka suszonej żurawiny

wykonanie:

płatki owsiane, orzechy, siemię, zarodki i słonecznik prażymy przez 7-10 minut w rozgrzanym piekarniku od czasu do czasu mieszając.

masło, cukier, sól, miód i wanilię gotujemy dopóki cukier się nie rozpuści. mieszamy z uprażonymi ziarnami i żurawiną. wykładamy do formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. przykrywamy z góry drugim kawałkiem folii lub papieru i mocno przyciskamy aż cała powierzchnia się wyrówna. odstawiamy na ok. 2 godziny, po czym kroimy na kawałki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation