Kuchnia

Wytwory słodkie i słodsze

składniki na kruche ciasto:

250g mąki
szczypta soli
125g masła, w temp. pokojowej
60g cukru pudru
1 jajko
mąkę i sól przesiać na stolnicę. dodać masło w kawałkach i rozcierać palcami aż powstaną grudki, dodać jajko oraz przesiany cukier puder. mieszać aż skłądniki się połączą - nie wyrabiać zbyt długo. uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą. wstawić do lodówki na conajmniej godzinę.

formę na tartę (28cm) wysmarować masłem i posypać mąką. ciasto rozwałkować na wymiar ciut większy niż forma, przełożyć placek do foremki, docisnąć. ponakłuwać i schłodzić ok. 30 minut. następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy suchy ryż/fasolę. pieczemy 15 minut w 190st.c. Ściągamy papier z ryżem i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. studzimy.

składniki na mus czekoladowy:

170g gorzkiej czekolady, posiekanej
1/3 szklanki (80g) pełnotłustego mleka (dałam kremówkę)
1 duże żółtko
4 duże białka
2 łyżeczki cukru
czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. mleko zagotować. dodać do czekolady i wymieszać. w miseczce połączyć żółtko z łyżką ciepłej czekolady, przelać do reszty czekolady i dokładnie połączyć. białka ubić na średnio sztywno, dodać cukier i ubić aż masa będzie sztywna. do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy 1/3 białek, mieszamy delikatnie ręczną trzepaczką, czynność powtarzamy dwa razy. przelewamy na ostudzony spód i chłodzimy przez godzinę w lodówce - aż masa zgęstnieje.

schłodzoną tartę dekorujemy czekoladkami.

buon appetito! :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation