Kuchnia

mięsiwa

Składniki:

- 1,2 kg łopatki wieprzowej

- 22-25 g soli do peklowania

- płaska łyżeczka cukru

- 1 łyżka żelatyny

- szczypta pieprzu

- 70 ml wody




Mięso pokroić na około 3 cm kawałki, dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami i pozostawić w temperaturze pokojowej na około pół godziny kilka razy mieszając. Po tym czasie kawałki mięsa mocno ugnieść by lekko kleiły się do rąk. Można lekko zbić przez folię tłuczkiem do mięsa. Kawałki mięsa ułożyć w garnku przykrywając pokrywką i włożyć do lodówki na 48 godzin. Dwa-trzy razy na dobę dokładnie wymieszać. Po zapeklowaniu mięso włożyć do woreczka, a następnie do szynkowaru. W szynkowarze ubić mięso wewnątrz woreczka bardzo starannie, aby pomiędzy kawałkami nie pozostawić szczelin z powietrzem. Skręcić gorną cześć woreczka pamiętając o usunięciu powietrza z gornej jego części a następnie zawiązać mocno cienkim sznurkiem lub nitką. Zamknąć szynkowar oraz schłodzić go w lodówce przez ok. godzinę. Zagotować wodę w dużym garnku (poziom wody powinien sięgać szynki w szynkowarze). Do zagotowanej wody wstawić schłodzony szynkowar. Poczekać aż woda osiągnie temperaturę 80-85 stopni (woda nie powinna się zagotować).Początek czasu parzenia liczymy od momentu, gdy temperatura wody osiągnie temperaturę przewidzianą w przepisie. Parzyć 2 godziny 15 minut. Po zakończeniu parzenia wyjąć szynkowar i schłodzić w zimnej wodzie kilkakrotnie ją zmieniając. Schłodzony szynkowar włożyć do lodowki na 10-12 godzin
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation