Kuchnia

Najlepsze ciasta

Ciasto toffi z bezą i dżemem porzeczkowym

Składniki:



3 szklanki mąki


margaryna


1 jajo


3 żółtka


2 łyżeczki proszku do pieczenia


3 białka


1/2 szklanki cukru (można troszkę mniej)


puszka mleka skondensowanego


masło


dżem porzeczkowy lub powidła śliwkowe


płatki migdałów



Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na trzy placki. Z białek i cukru ubić pianę, wyłożyć na placki. Piec 20 minut w temperaturze 160 stopni. Mleko gotować 3 godziny, po wystudzeniu zmiksować z masłem.Ciasto składać w następującej kolejności: placek z bezą, cienka warstwa dżemu, cienka warstwa masy kajmakowej (trzy razy) Wierzch posypać dowolnie płatkami migdałów, orzechami lub wiórkami kokosowymi.( Wierzchniej wartstwy nie smarowałam dżemem, tylko samą masą)

Smacznego:)

http://eksplozjasmaku.blox.pl/tagi_b/886/mleko-skondensowane.html?PageNumber=2
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation