Kuchnia

Przetwory,nalewki, alkohole

CZOSNEK MARYNOWANY W BIAŁYM WINIE

składniki:

5 dużych główek młodego czosnku
350 ml białego wytrawnego wina
60 ml octu 10 proc.
50 g cukru
po 4 ziarna zielonego i czarnego pieprzu
1 łyżeczka nasion kolendry
1 liść laurowy
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy

CZOSNEK MARYNOWANY W BIAŁYM WINIE

sposób przygotowania:

Składniki na 2-3 małe słoiczki czas przygotowania: 15 minut + 6 godzin Obierz ząbki czosnku. W rondlu zagotuj wino z octem, cukrem, solą i przyprawami. Włóż czosnek i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut. Przykryj, odstaw na 6 godzin, a po tym czasie ponownie zagotuj i gotuj 5 minut. Przełóż do wyparzonych słoików, a do każdego słoiczka wlej 1 łyżkę oliwy jako warstwę ochronną. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 1 rok.

Marynowany czosnek doskonale pasuje do mięs i sałatek.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation