Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Gnocchi z sosem pomidorowym


pomidory w puszce - 400 mililitrów
Fix Kopytka czy leniwe - 1 opakowanie
cukier do smaku
mąka - 0.3 szklanki
Świeża bazylia listki
cebula - 1 sztuka
ser żółty - 40 gramów
ząbki czosnku - 2 sztuki
oliwa - 3 łyżki
papryczka chilli - 1 sztuka

Fix Knorr połącz z 450 ml wody. Dokładnie wymieszaj ciasto i odstaw na 10 minut.
Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.
Wałek z ciasta pokrój na małe kwadraty. Następnie rękoma uformuj z każdego kwadratu małą kulkę. Kulkę z ciasta spłaszcz w dłoniach za pomocą widelca, tak aby na kluskach powstał wzorek.
Gotowe gnocchi gotuj ok. 2-3 minut w lekko osolonym wrzątku.
Na oliwie podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Następnie wlej rozdrobnione pomidory i gotuj sos ok. 15 minut, aż zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem i cukrem.
Gotowe kluski gnocchi przełóż do sosu. Dodaj porwane liście bazylii i natychmiast podawaj posypane tartym serem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation