Kuchnia

kuchnia

Zupa marchewkowa (krem z marchwi/marchewki) | Smakowity Kąsek

Składniki na 4 porcje:

5 dużych marchwi
1l bulionu/rosołu
2 ziemniaki
1 cebula
1 cała pomarańcza
garść świeżej mięty
2 łyżki masła
imbir świeży lub mielony (1 łyżeczka)
pieprz świeżo mielony
płatki chili
do podania pestki dyni, jogurt naturalny

Marchewkę i ziemniaki obieramy, kroimy w plastry, wrzucamy do bulionu/rosołu i gotujemy. Cebulę drobno siekamy podsmażamy na maśle, dodajemy do warzyw. Z pomarańczy ścieramy skórkę. Gdy warzywa zmiękną dodajemy do nich posiekaną mięte, obraną pomarańczę, skórkę pomarańczową, imbir oraz chili. Blendujemy do gładkości. W razie potrzeby zupę marchewkową możemy doprawić ostrzej lub złagodzić jej smak kolejną pomarańczą. Ja podaję jeszcze ciepłą ze zrumienionymi na patelni pestkami dyni i z jogurtem naturalnym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation