Kuchnia

Ciasta, ciastka i desery

Rolada krówkowo-kakaowa

Na ciasto:
4 jajka
17 dag mąki
15 dag cukru
łyżeczka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:
40 dag masy kajmakowo-kakaowej
150 ml śmietanki 30 proc.
2 łyżeczki cukru pudru
łyżeczka żelatyny


Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszaj.
3/4 ciasta wylej na dużą płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką.
Pozostałe ciasto wymieszaj z kakao i wylej fantazyjnie na jasne ciasto.
Piecz 10-15 minut w temp. 180 st. C.
Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na wilgotną ściereczkę.
Szybko odklej papier, połóż go ponownie na cieście i zwiń w roladę.
Odstaw do przestygnięcia.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.
Przestudzone ciasto rozwiń, usuń papier.
Najpierw posmaruj masą krówkową, a następnie masą śmietanową.
Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, aby masa dobrze stężała.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation