Kuchnia

przetwory

Czekodżem z cukinii
(na 6 słoiczków ok 350 g)

6 kg cukinii

1/2 kg cukru

niepełna łyżka kwasku cytrynowego

płaska lyżeczka cynamonu

5 łyżek gorzkiego kakao

Wykonanie

Cukinię obieram, odrzucam miąższ z pestkami i kroję w kostkę (można też zetrzec na tarce, nie ma różnicy), wrzucam do dużego garnka o grubym dnie i stawiam na mały płomień. Cukinia powinna się podgrzewać we własnym sosie wytworzonym pod wpływem ciepła, jeśli jest wyjątkowo twarda, można dorzucić szczyptę (dosłownie szczyptę!) soli, by pobudzić ją do wydzielenia soku.

Teraz bierzemy książkę w łapki i od czasu do czasu mieszamy warzywa, aż rozgotują się na puree i zgęstnieją /trwa to ok 2 godzin :D/. Teraz, jeśli wolicie można masę zmiksować na gładko, u mnie zostały małe kawałeczki cukinii, co mojej córce nie za bardzo się spodobało, więc następnym razem zmiksuję. Po tym czasie dorzucam cukier, kwasek i cynamon, ilość powyższych nalezy dostosować do własnych upodobań smakowych, ja dodałam tyle ile mi pasuje. Podgrzewam jeszcze ok 30 min., dodaję kakao, mieszam i nie wyłączając masy wkładam gorącą do wyparzonych słoików, zakręcam je, stawiam do góry dnem na kocu i gdy wszystkie słoiki gotowe przykrywam również kocem. Po 2 dniach przenoszę słoiczki do piwnicy. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation