Kuchnia

ciasta

teczka kucharska: Sernik na zimno z galaretką truskawkową


Składniki
Spód migdałowy:

150 g herbatników
60 g zmielonych migdałów
50 g cukru
80 g masła

Masa serowa:

1 kg twarogu z wiaderka
250 g cukru
cukier waniliowy
8 łyżeczek żelatyny
180 ml mleka
400 g śmietanki 30%

Galaretka truskawkowa:

750 g truskawek mrożonych lub świeżych
7 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:

100 g płatków migdałowych

Sposób przygotowania

Spód: Herbatniki kruszymy w blenderze na proszek, dodajemy mielone migdały, cukier, masło i wyrabiamy. Powstaje tłusta sypka masa. Masę wykładamy na dno blaszki (21 x 31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i lekko ubijamy. Pieczemy ok. 10-15 min w temp. 175°C, a następnie studzimy.
Masa serowa: Mieszamy twaróg, cukier i cukier waniliowy.
Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia.
W garnuszku podgrzewamy mleko i dodajemy do niego napęczniałą żelatynę, mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny. Studzimy, a następnie dodajemy do masy serowej. Mieszamy.
Ubijamy 400 g śmietanki 30%.
Ubitą śmietankę dodajemy stopniowo do masy serowej z żelatyną i bardzo delikatnie mieszamy.
Galaretka truskawkowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą (ok. 1 cm ponad poziom żelatyny), mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Naczynko z napęczniałą żelatyną wstawiamy do garnuszka z gorącą wodą i rozpuszczamy żelatynę.
Rozmrożone truskawki przekładamy do garnuszka, dodajemy cukier puder i chwilkę przesmażamy (ok. 2-3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia.
Rozpuszczoną żelatynę przekładamy do większej miski i dodajemy do niej przesmażone truskawki, cały czas mieszając. Galaretkę odstawiamy do przestygnięcia.
1/3 masy serowej wykładamy na spód migdałowy, na masę wylewamy połowę tężejącej galaretki truskawkowej. Wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut. Wykładamy kolejne 1/3 masy serowej i zalewamy pozostałą galaretką. Wstawiamy ponownie do lodówki. Przykrywamy ostatnią porcją masy serowej. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Ostudzonymi płatkami posypujemy wierzch sernika.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation