Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

BEZA CYTRYNOWA (LEMON MERINGUE PIE)
na formę o średnicy 24 cm


SKŁADNIKI

Na kruche ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru

Na cytrynowy krem:
4 cytryny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g cukru
6 żółtek
50 g masła
50 ml wody

Na bezę:
6 białek
200 g cukru
1 łyżka soku z cytryny, lub octu



PRZYGOTOWANIE:
Kruche ciasto:
W misce umieść mąkę, następnie posiekane na kawałki masło, oraz cukier puder.
Zagnieć wszystkie składniki tak, aby uzyskać gładkie ciasto.
Zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie wysmaruj formę masłem, oraz wyklej jej spód i boki ciastem. Nakłuj widelcem w kilkunastu miejscach, a następnie wyłóż papierem do pieczenia, a na wierzch wysyp fasolę, lub groch. Podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10 minut.
Ściągnij papier z grochem lub fasolą. Odstaw ciasto do ostygnięcia, a w tym czasie przygotuj krem.

Krem cytrynowy:
Cytryny wyparz we wrzątku, a następnie zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok.
W garnuszku wymieszaj wszystkie składniki. Podgrzewaj cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, a krem nie będzie miał grudek. Możesz pomóc sobie trzepaczką, lub mikserem.
Krem należy podgrzewać do momentu aż zgęstnieje, trwa to kilkanaście minut. Musi mieć konsystencję gęstego budyniu. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj jeszcze 1 czubatą łyżkę mąki i gotując mieszaj do zgęstnienia.
Gotowy krem wystudź, a następnie wylej na podpieczony kruchy spód.

Beza:
Białka umieść w dużej suchej misce - powinny mieć temperaturę pokojową
Miksuj na najniższych obrotach, BARDZO powoli dosypując cukier małymi partiami, np. po łyżeczce. Gdy piana będzie już ubita dodaj łyżeczkę soku z cytryny, lub octu, zmiksuj jeszcze raz.
Bezę umieść na kremie. Możesz wycisnąć ją przez rękaw cukierniczy, lub po prostu rozłożyć łyżką.
Ciasto piecz przez ok. 40-50 minut w temperaturze 150 stopni, tak aby beza była zarumieniona i krucha z zewnątrz, a miękka w środku.
Ciasto przed krojeniem należy dobrze ostudzić i schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation