Kuchnia

Wypieki

TARTA Z KREMEM BUDYNIOWYM
Składniki:
75g masła
160g mąki
75g cukru pudru
1 Cukier wanilinowy Dr. Oetkera
Szczypta soli
1 jajko
Nadzienie:

1 Krem budyniowy Dr. Oetkera
600 ml mleka
800 g gruszek
3 łyżki dżemu brzoskwiniowego niskosłodzonego

Przygotowanie:

Miękkie masło siekam na drobne kawałki, zagniatam z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Następnie dodaję do ciasta jajko, całość szybko zagniatam i zawijam w folię spożywczą. Ciasto wstawiam do lodówki na 30 minut.

Teraz czas na przygotowanie formy. Blachę o średnicy 27 cm natłuszczam masłem, dokładnie wylepiam ciastem i nakłuwam je widelcem.

Krem budyniowy gotuję z 600 ml mleka, lekko studzę i równo rozsmarowuję na cieście. Na masie układam obrane i pokrojone w plasterki gruszki. Najlepiej prezentują się i smakują, jeżeli są lekko twarde. Na sam wierzch nakładam cienką warstwę dżemu brzoskwiniowego.

Tartę wstawiam do piekarnika na najniższym poziomie i piekę około 50-60 minut w 190°C (w zależności od soczystości gruszek). Zapach, jaki się rozchodzi w tym czasie po kuchni jest nie do opisania. Gotową tartę wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation