Kuchnia

desery

Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i leśnymi owocami

biszkopt:
4 jaja
3/4 szklanki cukru
5 łyżek oleju rzepakowego
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo:
400 g śmietanki 30%
400 g jogurtu typu greckiego
2 łyżki cukru pudru
1 szklanka jagód
1 szklanka malin
1 łyżeczka żelatyny
cukeir puder do posypania po wierzchu


Dzień przed zrobieniem ciasta, przygotowujemy twarożek jogurtowy.
Sito wykładamy gazą, przekładamy na nią jogurt, wkładamy całość do miski, do której będzie odciekał płyn i odstawiamy do lodówki na min. 24 godziny. Po tym czasie, możemy jeszcze delikatnie odcisnąć zawarość gazy, aby otrzymać maksymalnie "suchy" twarożek.
Biszkopt:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 st.C.
Jaja ucieramy z cukrem do momentu, aż utworzy się puszysta piana (około 5 minut mikserem na najwyższych obrotach), wlewamy olej rzepakowy, miksujemy.
Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy delikatnie i dokładnie łyżką.
Dużą blaszkę będącą na wyposażeniu piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a na nim równomiernie rozprowadzamy ciasto biszkoptowe.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 10-13 minut.
Blaszkę wyjmujemy z piekarnika.
Czystą ściereczkę kuchenną rozkładamy na równej powierzchni i przekładamy na nią ciasto tak, aby papier znajdował się na górze. Papier ściągamy delikatnie z ciasta i pomagając sobie ściereczką zwijamy biszkopt w roladę. Tak pozostawiamy go do wystygnięcia.

Krem:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy twarożek, miksujemy.
Latem, kiedy są upały, jak ostatnio u nas, dodaję do śmietany żelatynę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody. Żelatynę zalewam odrobiną zimnej wody, a kiedy napęczniej dolewam wody gorącej i mieszam, aż całość się rozpuści. Dodaję do śmietany, miksuję i odstawiam do lodówki do czasu, aż masa zacznie tężeć.
Wówczas odwijam biszkopt, nakładam krem śmietanowo-twarożkowy, tak, aby z każdej strony ciasta pozostał margines około 2 cm, posypuję owocami i pomagając sobie ściereczką, w którą był zawinięty biszkopt, zwijam ponownie w roladę, tym razem już z nadzieniem. W ściereczce odkładam do lodówki. Dopiero jak całość stężeje, odwijam ze ściereczki, przekładam na talerz, posypuję cukrem pudrem, ozdabiam owocami i podaję...
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation