Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Pieczeń z faszerowaną cukinią
Składniki

mięso mielone 1 kg,
1 mała cukinia,
papryka kolorowa (po 1/2 każdej z papryk),
1 duża cebula,
2 jajka + 1żółtko,
bułka tarta 1 łyżka,
natka pietruszki 1/2 pęczka,
1 kajzerka namoczona w wodzie,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie
Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy mięso. Kajzerkę moczymy w wodzie. Połowę cebuli kroimy w kostkę i szklimy na masełku, studzimy. Dodajemy ją do mięsa mielonego razem z wyciśniętą kajzerką, 2 jajkami i odrobiną ziół prowansalskich. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy. Mięso wstawiamy do lodówki. Kolejno przygotowujemy cukinię, z której wydrążamy środek tak, aby jej nie uszkodzić. Paprykę i resztę cebuli kroimy w drobną kostkę i dusimy na masełku, studzimy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, łyżkę bułki tartej i jedno żółtko - wszystko mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinię. Przygotowujemy arkusz papieru do pieczenia, na którym rozkładamy połowę mięsa, a na nim nafaszerowaną cukinię. Nakładamy kolejno resztę mięsa formując kształt cukierka. Tak powstały pakunek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni. Życzę smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation