Kuchnia

makarony, pierogi, kluchy

Bliny ziemniaczane
Składniki

700 g ziemniaków
100 g maki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 łyżka miękkiego masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
masło do smażenia
Etapy przygotowania

1
Obrać ziemniaki i gotować około 25 minut w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i przesunąć przez praskę do ziemniaków, odstawić do wystudzenia. W misce wymieszać dokładnie ziemniaki z mąkami, jajkiem, masłem i przyprawami.
2
Na blacie opruszonym mąką zwinąć ciasto w rulon i pokroić na plastry o grubości 1,5 cm, lekko rozpłaszczyć placki. Na gorącym maśle smażyć na średnim ogniu z obu stron około 3-4 minuty. Podawać z cebulką ze skwarkami i kwaśną śmietaną.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation