Kuchnia

dobre smaki

kuchnia na obcasach: Kurczak w chrupiącej panierce serowej

Składniki:
1 kg kurczaka - u mnie pałki z kurczaka
marynata:
1/4 szkl. oliwy (oleju)
1/4 szkl.+ 1 łyżka octu winnego
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/4 łyżeczki suszonego chili - w proszku lub płatki
panierka:
1 szkl. bułki tartej
1/2 szkl. parmezanu, pecorino lub np. bursztynu (można użyć mieszanki tych serów)
ok. 1/2 pęczka natki pietruszki
1 ząbek czosnku
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę: oliwę łączymy z octem winnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, oregano i chili, mieszamy dokładnie.

Umytego, osuszonego i pokrojonego na kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie nią pokrywamy kawałki mięsa.
Naczynie przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Kurczaka marynujemy przez co najmniej 1 godzinę, najlepiej dłużej.

Wszystkie składniki panierki mieszamy ze sobą.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty i dokładnie obtaczamy w panierce, dociskając ją do mięsa.
Kawałki kurczaka układamy na blaszy do pieczenia.
Ja dodatkowo wyłożyłam papierem do pieczenia, aby mieć mniej do mycia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!


Read more: http://kuchnianaobcasach.blogspot.com/2014/03/kurczak-w-chrupiacej-panierce-serowej.html#ixzz2xZbWMYPo
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation