Kuchnia

SAŁATKI

Codzienne Gotowanie:

Jest to sałatka wywodząca się z Rosji, a wymyślona przez belgijskiego kucharza w XIX wieku. Jest to sałatka bardzo podobna do znanej zapewne wszystkim tradycyjnej sałatki warzywnej, jedyną różnicą jest dodanie mięsa.
Przepis na sałatkę był ściśle strzeżony (szczególnie receptura sosu), wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa, ozory cielęce, kawior, sałata, kapary, ogony raków i wędzona kaczka, skład ulegał najprawdopodobniej sezonowym zmianom. Jak widzicie była to badzo wyrafinowana sałatka, wykonana z żadkich i drogich produktów, serwowana była jedynie w niektórych ekskluzywnych restauracjach. Stała się jednak bardzo popularna i żeby więcej ludzi mogło sobie na nią pozwalać, wyrafinowane składniki zaczęto zastępować tańszymi i bardziej powszechnymi zamiennikami. I tak pardwa została zastąpiona kiełbasą, kraby - jajkami na twardo, zielone ogórki - ogorkami kiszonymi, a oliwki i kapary - groszkiem.
Uwielbiam salatke warzywna, a ta z dodatkiem iesa z kurczaka jest rowniez fantastyczna, bardzo mi zasmakowala i w przyszlosci bede taka robic. Polecam!



Składniki:

Warzywa ugotowane w rosole:
4-5 marchewek
2 pietruszki
1/4 korzenia selera
mięso z kurczaka obrane z kości
Ponadto:
3-4 jajka ugotowane na twardo
3 ogórki kiszone
puszka zielonego groszku
majonez
musztarda i keczup
sól i pieprz



Przygotowanie:

Wszytkie składniki należy pokroić w niewielką kostkę, jajka w nieco grubiej, dodać majonez, musztardę i keczup, doprawić solą i pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do pieczywa lub wędlin, mozna tez jesc sama, jest bardzo sycaca.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation