Kuchnia

Kulinaria

Cranachan to tradycyjny szkocki deser. Drzewiej podawany głównie latem i przy ważnych okazjach, takich jak choćby wesele. Dziś jednak podaje się go przez cały rok. Zwyczajem jest podawanie wszystkich składników osobno, tak aby goście sami kompomowali swoje desery. Podstawowymi komponentami są: bita śmietanka, uprażone płatki owsiane, nasączone odrobiną whisky (a jakże!) i pozostawione na noc oraz truskawki lub maliny przetarte do konsystencji musu. Pomysłów na realizację tego deseru znajdziecie z pewnością wiele. Ja pozostaję przy tym chyba najbardziej tradycyjnym.

Składniki

200 ml śmietany kremówki
70 g płatków owsianych
120 g cukru**
400 g malin
2 – 3 łyżki whisky

Sposób przygotowania

Płatki owsiane wstawiamy na blasze wyłożonej pergaminem do nagrzanego do 150 stopni piekarnika.
Zapiekamy z nawiewem przez około 20 minut.
1 łyżkę odkładamy do dekoracji, resztę skrapiamy whisky* i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc.
Maliny zasypujemy 60 g cukru, gotujemy około 10-15 minut, aż woda trochę odparuje. Mielimy, przecieramy przez sito. Studzimy.
Ubijamy śmietankę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niej płatki owsiane, mieszamy dokładnie.
W szklankach układamy warstwami maliny i śmietankę. Wierzch posypujemy płatkami, wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy.

Uwagi:

*jeżeli deser zamierzamy podać dzieciom będziemy musieli zrezygnować z alkoholu. Wówczas najlepiej jest po uprażeniu i przestudzeniu płatków większą część z nich zmielić i dodać do ubitej śmietanki. Przy tej opcji zyskujemy także na czasie.

**można zrezygnować z połowy cukru na rzecz odrobiny miodu, z którą ubijemy śmietankę.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation