Kuchnia

sosy, pasty, marynaty, masełka

Pesto z rukoli i bazylii


Wykonanie sosu zajmuje w porywach 5 minut, zakładając, że użyjemy blendera - tradycyjnie wytwarzany jest w marmurowych moździerzach, jak chcecie możecie spróbować :) ja poszłam na łatwiznę. Sosu nie podgrzewamy - bazylia staje się wtedy gorzka. Mieszamy go z ulubionym gorącym makaronem ugotowanym al dente i mamy gotowy pyszny obiad !

Składniki na 4 porcje:

300 g świeżej rukoli
1 pęczek świeżej bazylii (listki bez łodyżek)
ok 1/4 szklanku oliwy z pestek winogron lub oliwy z oliwek (według upodobania)
2 ząbki czosnku
starty parmezan - ok 1-2 łyżki
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki pestkek z dynii lub pistacji lub orzeszków piniowych - według uznania


1. Rukolę i bazylię myjemy, osuszamy.

2. Bazylię, rukolę, oliwę, czosnek i parmezan miksujemy blenderem na gładki sos.

3. Doprawiamy do smaku, dodajemy pestki z dynii/orzechy. Podajemy z ulubionym makaronem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation