Fotografia

Fotografia

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i serkiem topionym

Przepis na zapiekankę podkradłam miojej Babci. W tradycyjnym przepisie jest boczek, ja zastąpiłam go plasterkami indyka. Nie traci na smaku, a jest nieco "zdrowsza". Koniecznie wypróbujcie, zapiekanka jest bardzo prosta, a za to jaka smaczna!


Składniki:

5/6 ziemniaków
800g pieczarek
200g polędwicy z indyka w plasterkach
natka pietruszki
2 łyżki oleju
200g serka topionego hochland - śmietankowy
żółtko
2 łyżki mascarpone
kilka łyżek startego sera
sól, pieprz oraz oregano
dodatkowo: domowy sos pomidorowy lub tradycyjny ketchup


Ziemniaki obieramy i kroimy na bardzo cienkie plasterki, gotujemy (od momentu zagrzania wody) około 7 minut. Polędwicę kroimy w kostkę, a pieczearki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwicę, a następnie pieczarki, przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz pietruszką. Serek hochland miksujemy z żółtkiem oraz mascarpone. Piekarnik rozgrzeamy do 180 stopni. W naczyniu na spodzie układamy plasterki ziemniaków, następnie część masy serowej, pieczarki, ponownie masa serowa, plasterki ziemniaków i na wierzchu układamy starty ser. Zapiekamy około 20 minut, ja robiłam na "oko". Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation