Kuchnia

Kulinaria

składniki*:

350ml śmietany kremówki
2/3 szklanki** cukru
3 krople aromatu migdałowego
łyżka suchego maku (pominęłam)

dodatkowo: kilka kropli oleju, sylikonowa foremka do lodu lub nieduże płytkie naczynie

*użyłam 250ml śmietany i odpowiednio mniej cukru i uzyskałam 14 karmelkowych serduszek

**szklanka ma w tym przepisie 250ml

wykonanie:

foremki sylikonowe ( lub płaskie naczynie) dokładnie wysmarować odrobiną(!) oleju. do średniego garnka ( powinien być dość wysoki) wlać śmietanę, cukier i aromat. podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, mieszając od czasu do czasu. następnie zmniejszyć płomień i gotować, aż masa zacznie gęstnieć i zmieni kolor na karmelkowy, około 20-35 minut w zależności, jak bardzo kleiste karmelki chcemy uzyskać (uwaga: pod koniec dość energicznie mieszać, aby całość się nie przypaliła). mieszanka będzie gotowa, gdy po upuszczeniu niewielkiej ilości do lodowatej wody lub na zimny talerzyk zastygnie zachowując swój kształt i jędrność. masę przelać natychmiast to przygotowanej foremki (nie podgrzewać ponownie, bo zrobią się zupełnie kruche), ostudzić i wstawić do lodówki. po około godzine wyjąć z foremek lub pokroić w kwadraty (jeśli używaliśmy większego naczynia).
smacznego:)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation