Design

Design

Czekoladowa tarta



Ta tarta to prawdziwa uczta dla zmysłów czekoholika. Nęci nasze oczy, kusi zapachem, a potem zachwyca prostotą smaku. Bo gdyby nie czekoladki - mogłaby być zwykłym kruchym spodem wypełnionym musem... mmm wróć! mus jest niezwykły! choć tak łatwy w przygotowaniu - delikatny, kremowy, puszysty, rozpływający się w ustach... ale raczej wytrawny, więc jeśli mają go jeść dzieci warto jest zastąpić część gorzkiej czekolady - mleczną. Polecam.



składniki na kruche ciasto:

250g mąki
szczypta soli
125g masła, w temp. pokojowej
60g cukru pudru
1 jajko

Mąkę i sól przesiać na stolnicę. Dodać masło w kawałkach i rozcierać palcami aż powstaną grudki, dodać jajko oraz przesiany cukier puder. Mieszać aż skłądniki się połączą - nie wyrabiać zbyt długo. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na conajmniej godzinę.

Formę na tartę (28cm) wysmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować na wymiar ciut większy niż forma, przełożyć placek do foremki, docisnąć. Ponakłuwać i schłodzić ok. 30 minut. Następnie przykrywamy ciasto papierem do pieczenia, wysypujemy suchy ryż/fasolę. Pieczemy 15 minut w 190st.C. Ściągamy papier z ryżem i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Studzimy.

składniki na mus czekoladowy:

170g gorzkiej czekolady, posiekanej
1/3 szklanki (80g) pełnotłustego mleka (dałam kremówkę)
1 duże żółtko
4 duże białka
2 łyżeczki cukru

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Mleko zagotować. Dodać do czekolady i wymieszać. W miseczce połączyć żółtko z łyżką ciepłej czekolady, przelać do reszty czekolady i dokładnie połączyć. Białka ubić na średnio sztywno, dodać cukier i ubić aż masa będzie sztywna. Do ostudzonej masy czekoladowej dodajemy 1/3 białek, mieszamy delikatnie ręczną trzepaczką, czynność powtarzamy dwa razy. Przelewamy na ostudzony spód i chłodzimy przez godzinę w lodówce - aż masa zgęstnieje.

dodatkowo:

ulubione pudełko czekoladek

Schłodzoną tartę dekorujemy czekoladkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation