Kuchnia

GRILL

Szaszłyki z piersi indyka w curry przepis

Pyszne szaszłyki z piersi indyka w curry. Pomysł na marynatę podpatrzyłam u Jana Kuronia. Podałam z ryżem i sosem jogurtowym.

trudność: łatwe
czas: powyżej 60 min

Szaszłyki z piersi indyka w curry - SKŁADNIKI:
55 dag piersi z indyka
sól
pieprz
1 cebula
1 ząbek czosnku
mały kubeczek jogurtu naturalnego (175 g)
solidna szczypta ostrej papryki w proszku
czubata łyżeczka curry
olej do posmarowania płyty grilla
sos jogurtowy sporządzony według przepisu http://www.gotujmy.pl/sos-jogurtowy-do-grillowanego-miesa,przepisy,192572.html
Szaszłyki z piersi indyka w curry - PRZYGOTOWANIE:
Mięso opłukałam, osuszyłam, pokroiłam w dość sporą kostkę i przełożyłam do próżniowo zamykanego pojemnika, oprószyłam solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę, dodałam do mięsa. Jogurt wymieszałam z ostrą papryką i curry, wlałam go do mięsa. Całość wymieszałam, naczynie zamknęłam i odstawiłam do lodówki na kilkanaście godzin. W zasadzie wystarczą dwie godziny, ale cóż… praca. Rozgrzałam elektryczny grill (maksymalna moc). Kawałki mięsa oczyściłam z kawałków cebuli i czosnku i nabiłam je na patyczki do szaszłyków. Płytę grilla przy pomocy silikonowego pędzelka posmarowałam olejem. Ułożyłam na niej szaszłyki. Piekłam ok. 25 minut, aż mięso stało się miękkie. W połowie grillowania odwróciłam szaszłyki. Podałam z ryżem ugotowanym na sypko i sosem jogurtowym.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation