Kuchnia

na słono

Domowa tortilla z pastą z suszonych pomidorów – jak zrobić? - Wizaz.pl

Składniki:

½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki maki kukurydzianej
szczypta soli
½ szklanki ciepłej wody
250 g. białego, kremowego serka
kilka suszonych pomidorów
świeże warzywa (sałata, rukola, papryka, ogórek)

Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy sól i stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając. Łączymy wszystkie składniki, aż powstanie ciasto. Z kawałków ciasta rozwałkowujemy cienkie placki – tortille. Placki pieczemy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumienią.

W czasie smażenia placków, przygotowujemy pastę z suszonych pomidorów. Do blendera wrzucamy biały serek i suszone pomidory a następnie miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastę, rozsmarowujemy na tortillach. Układamy liście sałaty i rukoli, paski papryki i świeżego ogórka. Całość zwijamy w rulon i kroimy na pół. Aby potrawa ładnie prezentowała się na półmisku, przekrojone na pół tortille owijamy papierem śniadaniowym i przewiązujemy kolorową rafią.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation