Kuchnia

Dania z kurczaka

Roladki z piersi kurczaka nadziewane risotto

Roladki z piersi kurczaka nadziewane risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem do tego lekka sałatka z zielonym ogórkiem i sosem pieczarkowym.


Składniki:

200g ryżu risotto
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
100g brązowych pieczarek (jak najmniejsze)
50g zielonego mrożonego groszku
100g śmietanki kremówki
900ml wywaru warzywnego lub bulion
500g piersi z kurczaka
kilka gałązek świeżej natki pietruszki
100g boczku wędzonego (pokrojony w cienkie plastry)
sol,pieprz
oliwa
1 łyżka masła

sałatka:

ulubiona sałatę
1/2 zielonego ogórka
oliwa
sol.pieprz
1 łyżka mieszanki suszonych ziół
1 łyżka octu winnego

Przygotowanie:


Na rozgrzanej patelni z oliwą , podsmażyć drobno pokrojona w kosteczkę cebulkę z czosnkiem (jedna cebula i jeden ząbek czosnku), po chwili dodać trzy drobno pokrojone pieczarki , następnie dodać ryż i podsmażać około 2 min od czasu do czasu mieszając. Całość zalać 100ml wywarem warzywnym lub bulionem, za każdym razem czekając aż ryż wchłonie płyn ,dolewać kolejne 100ml wywaru lub bulion do wyczerpania płynu.Cały czas mieszamy.Odstawić z ognia,dodać zielony groszek,przemieszać i odstawić do ostygnięcia.

Pierś kurczaka umyć .osuszyć ręcznikiem papierowym,usunąć z błonek i przekroić na pól wzdłuż.
Rozbić tłuczkiem ,aby grubością były równe. (ja pierś kurczaka rozbijam pomiędzy 2 foliami spożywczym,wtedy mam pewność,że ładnie się rozbije)

Tak przygotowaną pierś przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem,nałożyć porcje risotto
i zawinąć w roladkę,owinąć w boczek i układać do naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowaną masłem.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni z termoobiegiem i piec 20-25 min.

W miedzy czasie przygotować sos.
Na małej patelni rozpuścić masło i podsmażyć drobno pokrojoną cebulkę,po chwili dodać wyciśnięty przez praskę czosnek,chwilkę podsmażyć,następnie dodać pokrojone na ćwiartki pieczarki i smażyć na małym ogniu 5 min.Od czasu do czasu mieszać.
Wlać śmietankę .przyprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem,zwiększyć ogień i gotować do czasu ,aż sos zredukuje się o polowe. Pamiętajmy ,aby co jakiś czas mieszać.Tak przygotowany sos zdjąć z ognia.

Przygotowanie sałaty:

Winegret:

W miseczce dokładnie wymieszać oliwę (około 50ml),ocet winny,mieszankę suszonych ziół,sól i pieprz.

Sałatę i ogórek umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,sałatę podzielić na 4 porcje ,ogórek pokroić na cienkie plasterki (nie obieramy ze skóry),następnie ułożyć na sałacie na sam koniec skropić Winegret.Obok sałaty ułożyć pokrojoną roladę w plasterki lub w całości ,jak kto woli i sos pieczarkowy.Smacznego.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation