Kuchnia

pierożki

Pierogi chłopskie pieczone
Ciasto: (na ok. 15 sztuk)


- 250 g maki pszennej i żytniej w proporcji 4:1

- 30 g drożdży

- 3 łyżki oliwy

- 0,5 łyżeczki soli

- 0,5 łyżeczki cukru ( nie dałam )

- 3/4 szklanki letniej wody

- pokruszone zioła : majeranek, tymianek lub oregano

Mąke przesiać i wymieszać z pokruszonymi drożdżami.
Dodać sól, cukier ,zioła, dolewać powoli wodę ,aby podczas mieszania powstała zwarta masa.
Wlać oliwę, zagnieśc na gładkie ciasto i uformować kulę ,( dodałam ciut wiecej mąki, gdyż ciasto było za lepkie ). Ciasto oprószyc mąką , umieścic w misce, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośniete ciasto raz jeszcze wyrobić a następnie rozwałkowac na cienki placek, wycinać krążki i napełnić je farszem.


Nadzienie : (na ok. 20-25 sztuk)

- 250 g kaszanki grycznaej
- 2 duże cebule
- 3-4 wątróbki drobiowe
- duże jabłko (kwaśne )
- majeranek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju

Kaszankę pokroić, usuwając osłonkę, rozetrzeć widelcem.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wątróbkę pokroić na mniejsze kawałeczki i razem przysmażyc na patelni.
Miąższ jabłka wraz ze skórką pokroić w kostkę dodać do kaszanki. Dodać majeranek, doprawić pieprzem , solą i wymieszać , (miąższ powinien być dość pikantny).
Tak przygotowanym farszem napełniać wycięte krążki z ciasta, zlepić i układać na papierze do pieczenia na blaszce. Pozostawić na chwilke ,aż podrosną .
Ponakłuwać widelcem, posmarować rozbełtanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni C. Piec 20-25 min.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation