Inne

Ciasta, desery

Drożdżowe ciasto z budyniem, truskawkami i kruszonką


Mięciutki spód, kremowy budyń z sokiem pomarańczowym, soczyste truskawki i słodka, chrupka kruszonka. Ciasta z budyniem uwielbiam, dlatego już mam ochotę na małe zmiany owoców na jagody, maliny, czernice, nektarynki… o i jeszcze budyń, ale czekoladowy! Bardzo polecam wszystkim którzy nie mieli jeszcze okazji zasmakować w drożdżówkach.


ciasto:

420g mąki pszennej
80g mąki orkiszowej (lub pszennej)
2 łyżki mleka w proszku
200g wody
50g cukru
100g masła
40g świeżych drożdży
6g soli

owoce:

450-490g truskawek (pokrojonych na połówki)

budyń:

budyń śmietankowy (na 500ml mleka)
350ml mleka
8 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
1-2 łyżki cukru

kruszonka:

75g masła
75g brązowego cukru
100g mąki
szczypta soli
50g słupków migdałowych (lub płatków)

Mleko w proszku rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać drożdże i wymieszać.
Wszystkie składniki (oprócz soli) przełożyć do miski z robota kuchennego i zagniatać na 1,5 biegu ok. 4 min. Dodać sol i mieszać jeszcze 5 min na 2 biegu. Ciasto przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 60 min.

Budyń rozpuścić w 50ml mleka, dodać do 300ml zagotowanego mleka z cukrem. Mieszać do zgęstnienia, wlać sok z pomarańczy, wymieszać i ostudzić (na czas studzenia przykryłam budyń przezroczystą folią aby zapobiec kożuchowi). Ciasto rozwałkować na wielkość formy (u mnie 21x29cm), wysmarowanej tłuszczem (dno wyłożyć papierem do pieczenia) i przełożyć na nią ciasto. Rozsmarować budyń i zostawić na 30 min.

Cukier wymieszać z mąką i solą. Dodać masło w małych kawałkach i wygniatać, aż zrobi się kruszonka.
Dodać słupki migdałowe.

Truskawki ułożyć na budyniu, całość posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku w 200 st. 25-30 min.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation