Kuchnia

Breads & rolls

Razowe bułeczki owsiane na sodzie:
(na podstawie Nigelli Lawson "Kitchen")

400 g mąki razowej (u mnie żytnia),
100 g (+ 2 łyżki) płatków owsianych,
300 ml ciemnego piwa,
150 ml maślanki,
60 ml oleju roślinnego (najlepiej słonecznikowego lub orzechowego),
60 ml płynnego miodu,
2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka soli

W misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sól i sodę. W oddzielnym naczyniu wymieszać piwo, maślankę, olej i miód. Płynne składniki dodać do sypkich i wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Rzadkie na początku ciasto po chwili zgęstnieje i będzie przypominać ciasto chlebowe.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto, formując 12 bułeczek. Ciasto rozkładałam łyżką, a później formowałam i wygładzałam powierzchnię tą samą łyżką zamoczoną w wodzie (chociaż podczas pieczenia bułeczki i tak rozkosznie pękają ;)).
Uformowane bułeczki posypać pozostałymi płatkami owsianymi i wstawić do pieca na około 15-20 minut.
Gorące przełożyć na kratkę do odparowania. Najlepiej smakują świeże, jeszcze na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation