Inne

Dry dishes

Kurczak tikka masala:

3 średniej wielkości piersi z kurczaka,
4 ząbki czosnku,
ok. 4 cm kawałek świeżego imbiru,
2 papryczki chili,
1 łyżka ziaren gorczycy,
1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
2 łyżeczki mielonego kuminu,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1 łyżka kurkumy,
3 łyżki przyprawy garam masala,
200 g tłustego jogurtu naturalnego (bałkański lub grecki nadaje się idealnie),
2 cebule,
400 g pomidorów z puszki lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
115 ml śmietanki kremówki lub mleka kokosowego,
1 łyżka masła,
garść płatków migdałowych,
garść świeżej kolendry lub natki pietruszki

Czosnek i imbir zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach. Papryczki chili posiekać drobno i wymieszać z imbirem i czosnkiem. W garnku rozgrzać trochę oliwy i wrzucić ziarna gorczycy. Kiedy zaczną strzelać, wyjąć je i dodać do mieszanki imbiru i czosnku, dodając również paprykę w proszku, kumin, kurkumę, mieloną kolendrę i 2 łyżki przyprawy garam masala.

Kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z jogurtem i połową mieszanki przypraw. Pozostawić do marynowana na minimum pół godziny. Kawałki marynowanego kurczaka zgrillować na patelni lub upiec do miękkości.

Masło rozpuścić w garnku, w którym wcześniej była gorczyca, wrzucić pokrojoną w krążki cebulę i drugą połowę mieszanki przypraw. Dusić na małym ogniu przez 15 minut, uważając by nie zbrązowiała. Dodać przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory, łyżeczkę soli i szklankę wody. Dobrze wymieszać i dusić kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.

Do sosu dodać kawałki kurczaka, śmietanę lub mleczko kokosowe i pozostałą łyżkę przyprawy garam masala. Zagotować i doprawić do smaku solą. Jeżeli trafią się kwaśne pomidory lub jeśli lubicie łagodniejszy smak, do sosu można dodać też 1-2 łyżeczki miodu.

Przed podaniem posypać danie posiekaną kolendrą lub natką pietruszki i płatkami migdałowymi. Można też skropić sokiem z cytryny lub limonki. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem lub/i indyjskimi chlebkami (naan lub czapati).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation