Inne

Dry dishes

Kokosowy kurczak:

500 g filetów z kurczaka,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
2 łyżeczki mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki mielonej kurkumy,
2 łyżeczki utartego cukru palmowego lub drobnego brązowego,
3 łyżeczki oleju arachidowego,
1/2 kubka (ok. 45 g) wiórków kokosowych,
3 cebulki dymki,
1/2 kubka mleczka kokosowego (zdecydowanie może być cały kubek!) Pokroić mięso w plastry i lekko posolić. Wymieszać zmiażdżony czosnek, skórkę z cytryny, imbir, kolendrę, kurkumę, cukier i 2 łyżki oleju. Dodać mięso i dobrze wymieszać z marynatą. Przykryć i zostawić w lodówce na około godzinę.Rozgrzać w woku resztę oleju, dodać mięso i smażyć partiami mieszając, aż dobrze się zarumieni. Dodać wiórki kokosowe i pokrojone w cienkie plasterki cebulki, smażyć mieszając jeszcze minutę. Dodać mleczko kokosowe i mieszać aż się podgrzeje. Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation