Kuchnia

Chocolate&Sweets

Składniki, 12 babeczek:

• 150 g masła
• 150 g czekolady (dowolnej, mlecznej, białej, gorzkiej)
• 300 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżka kawy zbożowej lub kakao
• 1 szklanka (190 g) cukru
• 1 łyżka cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• 2 duże jajka (L)
• 170 ml mleka

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 190 st.C.

Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami.

Masło roztopić i ostudzić.

Czekoladę pokroić na kawałeczki.

Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.

Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).

Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.

Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika.

Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy.

Przepis i zdjęcie -> www.kwestiasmaku.com
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation