Kuchnia

przepisy

Schab w sosie ogórkowym -

Składniki :

4 plastry schabu (u mnie ok. 1 kg)
1 średnia cebula
10 ogórków kiszonych (ok. 400 g bez zalewy)
sól, pieprz, słodka papryka, chili, cukier, 1 listek laurowy, szczypta cukru
1 łyżką mąki pszennej do zagęszczenia sosu
2 łyżki masła klarowanego lub oleju
Plastry schabu delikatnie rozbić, opłukać wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Głęboką patelnię rozgrzać i rozpuścić na niej jedną łyżkę klarowanego masła. Przełożyć plastry schabu i podsmażyć z obu stron, doprawić solą, pieprzem i słodką czerwoną papryką i podsmażać jeszcze po minucie na każdej ze stron. Podczas smażenia prawdopodobnie z mięsa wydzieli się część wody z tzw. szumem, który ja odlewam (choć wiem, że są jego zwolennicy ; ). Po odlaniu całej wody, dodać pozostałą łyżkę masła, a kiedy się rozpuści dodać cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażać ją do czasu, aż się zarumieni. Po tym czasie dodać 1,5 szklanki wody, listek laurowy oraz szczyptę chili. Gotować na średnim ogniu przez ok 40 min, do miękkości schabu. (Po 20 minut można mięso dusić pod przykryciem). W razie potrzeby, lub jeśli lubicie więcej sosu, należy mięso dodatkowo podlać wodą – ja przed końcem gotowania dodałam kolejną szklankę wody. Po tym czasie przełożyć mięso do miseczki i przykryć folią aluminiową. Na patelnię dodać ogórki starte na grubych oczkach tarki wraz ze szczyptą cukru. Zagotować i w razie potrzeby doprawić do smaku. 1 łyżkę mąki rozprowadzić w niewielkiej ilości wody i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną zaklepkę przelać do sosu, aby go zagęścić. Dokładnie wymieszać i do otrzymanego ogórkowego sosu przełożyć ponownie plastry schabu. Gotować chwilę razem w celu podgrzania.

Smacznego : )
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation