Kuchnia

zupy

Rude gotuje: Zupa krem z pieczonych warzyw

Składniki:
2 duże czerwone papryki
6 pomidorów
szklanka wody mineralnej z dodatkiem łyżki sosu sojowego
1 por
nasiona słonecznika
oliwa
cebula
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól i pieprz do smaku
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia położyć 2 papryki, ząbki czosnku (nieobrane) i pomidory przekrojone na pół. Pomidory skropić oliwą, posypać solą, pieprzem, ziołami i słonecznikiem.
Wstawić do piekarnika. Po 20 minutach wyjąć papryki, zmniejszyć temperaturę do 130 stopni, pomidory i czosnek piec przez kolejne 30 minut.
Papryki położyć w misce, nakryć. Po kilku minutach obrać i wykroić gniazda nasienne.
Na patelni zeszklić cebulę
Do dużej miski lub garnka przełożyć cebulę, paprykę, pomidory, czosnek, wlać wodę z sosem sojowym. Doprawić solą i pieprzem, zblendować na gładki krem.
Na patelni obsmażyć pokrojonego pora.

Zupę podgrzać, przelać do miseczek, podawać posypaną porem i nasionami słonecznika.
Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation