Kuchnia

CIASTA

Tarta cytrynowa z mlekiem skondensowanym

Składniki:
• 200 g miękkiego masła
• 1 jajko
• 60 g cukru pudru
• ½ łyżeczki soli
• 2 łyżki zimnej wody
• 500 g mąki (zdecydowanie za dużo, ja dałam niecałe 400 i było wystarczająco)
• 125 g sera kremowego, może być twarożek
• 100 ml gęstej śmietany 22%
• 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
• sok z 3 cytryn
• skórka otarta z 2 cytryn


Miękkie masło pokroić na kawałki. Przełożyć do miksera i dodać jajko, cukier i sól. Zmiksować. Dolać wodę. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę i wyrabiać – już ręcznie – aż utworzy się jednolita, elastyczna, nieklejąca kula. Tak wyrobione ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim na posmarowaną masłem formę do tarty o średnicy 22 cm. Lekko docisnąć. Ciasto nakłuć widelcem i włożyć do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 12 – 14 minut. Ostudzić.
Przygotować masę: Ubić razem ser, śmietanę, mleko skondensowane i sok z cytryn na gęstą, jednolitą masę. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. Wyłożyć na zimne ciasto. Schłodzić.

Smacznego!

http://wkuchennymraju.pl/index.php?/categories/12-Tarty
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation