Kuchnia

Foto blog www.gzikipyry.pl, ...ŁASUCHOWO..., Pyszne obiady

Tarta z pieczarkami

Ciasto:

250g mąki
duża szczypta soli
1 jajko, lekko roztrzepane
75ml oliwy
60ml letniej wody

Farsz:

1 duży por (lub 2 mniejsze)
2 ząbki czosnku
1 mała cebula (opcjonalnie)
250g białych pieczarek
2 jajka
150ml śmietany (użyłam creme fraiche)
1 łyżka natki pietruszki (użyłam też trochę szczypiorku i odrobinę tarragonu)
sól, pieprz
papryka w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie ciasta:

Mąke wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli, wlać roztrzepane jajko, oliwę i wodę. Dokładnie wymieszać i ugniatać aż ciasto będzie gładkie. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować farsz.

Przygotowanie farszu:

Na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej pokrojonego w cienkie plasterki pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę (użyłam jej ponieważ miałam małego pora). Wszystko smażyć aż zmięknie i zacznie lekko brązowieć. Usmażonego pora przełożyć do miseczki.

Na lekko natluszczonej patelni krótko przesmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości grzybów). Do tego dania polecam młode, twarde, białe pieczarki. Nie puszczaja one dużo wody, zachowują jasny kolor, a po upieczeniu pozostaja jędrne.

W niewielkim naczyniu roztrzepać jajka, dokładnie wymieszać ze śmietaną (creme fraiche), dobrze doprawić solą i pieprzem, ja dodałam także ostrej papryki w proszku i posiekanych ziół.

Ciasto rozwałkować na w miarę cienki placek, ulożyć w naczyniu do pieczenia tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową, można ją wysypać grochem, fasolą lub specjalnymi kuleczkami do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut.

Podpieczone ciasto wyjać, zdjać folię. Spód tarty wyłożyć przesmażonymi porami, na nich ułożyć pieczarki, wszystko zalać mieszaniną jajka i śmietany.

Piec w 180 stopniach przez około 20 minut lub aż wypełnienie się zetnie.

Podawać na cieplo lub na zimno z ulubioną sałatą, u mnie była to mieszanka zieleniny (szpinak, rukola, rukwia wodna) polana oliwą z różowym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation