Kuchnia

na słono

Zupa-krem z młodych ziemniaków z okrasą z kurek
Składniki:

1 łyżka oleju rzepakowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
włoszczyzna (1 młoda marchewka, 1 pietruszka, mały kawałek selera + kilka liści, mały kawałek pora)
1,2 kg młodych ziemniaków
1,5 l wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
świeżo zmielony pieprz
sól morska
2 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła
okrasa:
150 g świeżych kurek
4 cienkie plastry chudego wędzonego bekonu
1 cebula
1 ząbek czosnku
odrobina oleju rzepakowego
sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obrać cienko ze skórki, pokroić w małe kawałki. Resztę warzyw również obrać i pokroić.
2. Do garnka o pojemności 3 l. wlać olej i rozgrzać. Gdy będzie gorący wrzucić pokrojoną włoszczyznę, cebulę i czosnek. Smażyć ok. 3 minut, mieszając.
3. W czajniku zagotować wodę. Do garnka wrzucić ziemniaki, ziele, liść laurowy, dodać 2 łyżeczki soli, zalać wrzątkiem. Gotować ok. 30 minut od momentu zagotowania pod przykryciem.
4. W tym czasie przygotować okrasę. Kurki przepłukać dokładnie, usunąć drobinki piasku. Większe grzyby pokroić, a małe zostawić w całości.
5. Bekon, cebulkę i czosnek drobno posiekać. Na suchą patelnię wrzucić kurki, smażyć kilka minut, odparować całą wodę, lekko zarumienić grzyby.
6. Dodać resztę pokrojonych składników oraz odrobinę oleju. Przesmażyć wszystko razem do uzyskania złocistej, chrupiącej okrasy. Na koniec doprawić szczyptą soli i odrobiną pieprzu.
7. Gdy warzywa w garnku będą miękkie, usunąć liście, ziele angielskie i liście selera. Zmiksować dokładnie.
8. Po spróbowaniu doprawić jeszcze solą wg uznania i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Dodać świeży koperek i masło (dzięki któremu zupa będzie miała aksamitną konsystencję) i wymieszać.
9. Nalewać do miseczek lub głębokich talerzy, a na wierzchu ułożyć okrasę.
Zupę można wzbogacić o listki świeżego majeranku.

http://paletasmaku.blogspot.com/2013/07/zupa-krem-z-modych-ziemniakow-z-okrasa.html#more
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation